Ik ken veel mensen die graag hun kennis of vaardigheden willen overbrengen op anderen. Via een training of workshop bijvoorbeeld. Ze werken hard aan een leuk (en vaak vol!) programma en vertellen enthousiast aan anderen hoe leuk en interessant het zal worden. De training wordt gegeven, maar heeft helaas niet het gewenste effect: mensen gaan naar huis met het gevoel niet veel verder te zijn dan voor de training. Herken je dit? Lees dan vooral even verder: het bepalen van een goed en helder leerdoel voor je training of workshop is namelijk de eerste stap richting een leerzame training!
Waarom een leerdoel formuleren?
Het leerdoel bepalen is belangrijk, omdat het antwoord geeft op de vraag: wat wil ik dat deelnemers de dag na mijn training/workshop anders gaan doen?
Het leerdoel bepaalt dus de richting die je op wilt gaan en vormt zo de kapstok voor je training.
Hoe formuleer je een goed leerdoel?
Een goed leerdoel formuleren lijkt wellicht wat ingewikkeld, maar met deze stappen gaat het zeker lukken.
Stap 1: Ga uit van de vraag van je deelnemers van jouw training of workshop. Ga niet uit van wat jij wilt vertellen, maar van de reden waarom mensen naar jouw training komen. Willen ze leren hoe ze een goed CV kunnen opstellen? Willen ze beter leren communiceren met klanten? Of willen ze leren hoe je een autoband verwisselt? Het maakt voor dit stappenplan niet uit wat de precieze inhoud is.
Zorg ervoor dat je bij deze stap voor jezelf concreet kunt verwoorden wat de vraag van je deelnemers is.
Stap 2: Bepaal wat jij kunt bieden als antwoord op de vraag. Bedenk waar jouw expertise ligt en wat je de deelnemers kunt bieden. Heb je bijvoorbeeld expertise op het vlak van CV’s opstellen (als loopbaanadviseur bijvoorbeeld), of juist op het vlak van CV’s lezen (als recruiter of HR-adviseur)? In het eerste geval is het logischer je leerdoel te richten op het schrijven van een CV, in het tweede geval is het wellicht logischer je leerdoel te richten op het beoordelen of verbeteren van reeds opgestelde CV’s. Het lijkt een klein verschil, maar als je bedenkt dat je leerdoel de inhoud van je training stuurt, kun je je voorstellen dat een training er heel anders uitziet op basis van dit verschil.
Zorg dat je bij deze stap concreet hebt, wat jouw expertise is.
Stap 3: Bepaal wat haalbaar is in jouw tijdsbestek. Bedenk wat je realistisch kunt bereiken in het tijdsbestek van je training of workshop. In een training van 3 dagen kun je meer bereiken dan in een workshop van 2 uur. In ons voorbeeld van het CV kun je in 3 dagen bijvoorbeeld bereiken dat deelnemers een verrassend en uniek CV kunnen opstellen op basis van een onderzoek naar hun ‘personal brand’. Terwijl je in een workshop van 2 uur slechts tijd hebt voor het leren herkennen van enkele valkuilen in bestaande CV’s.
Zorg dat je bij deze stap concreet hebt wat haalbaar is in de beschikbare tijd.
Stap 4: Formuleer een concreet en helder leerdoel. Op basis van de opbrengst van stap 1 tot en met 3 kun je nu een leerdoel formuleren. Zorg dat je deze concreet en helder formuleert. Concreet en helder betekent: formuleer op gedragsniveau, zodat je ook kunt meten of iemand het leerdoel heeft bereikt. Dus niet: deelnemers hebben inzicht in de opbouw van het CV. Maar wel: deelnemers kunnen een CV opstellen dat in 2 pagina’s A4 weergeeft wie ze zijn en wat ze de arbeidsmarkt te bieden hebben. Of: deelnemers kunnen hun CV bijstellen op basis van 5 gegeven tips (en dan die 5 tips ook graag concreet maken 🙂 ).
Zorg dat je na deze stap een leerdoel hebt dat op gedragsniveau aangeeft wat iemand kan na de training of workshop.
Stap 5: Test je leerdoel uit. Test uit of je leerdoel voldoet door te bedenken of je op basis van dit leerdoel een concreet programma kunt bedenken. Zo niet, dan pas je je leerdoel aan. Kijk ook nog eens of je leerdoel echt voldoet aan stap 1 tot en met 3.
Ook kun je bij deze stap enkele mensen om je heen je leerdoel laten lezen en de vraag stellen: vind je dit een leerzaam, concreet en haalbaar doel voor mijn training/workshop?
Na deze laatste stap heb je een bruikbaar leerdoel en kun je aan de slag met het ontwikkelen van je programma!
Veel succes met het opstellen van je leerdoel voor een training of workshop. Laat mij gerust je leerdoel eens lezen! Ik ben benieuwd!
Mocht je hulp of advies nodig hebben bij je leerdoel of je trainings- of workshopprogramma, neem dan contact op: ik help je graag verder.
Eerder op 20 oktober 2015 gepubliceerd op LinkedIn.