Als coach zie ik dat er steeds meer behoefte komt aan coaching op het gebied van jobmarketing, ofwel: hoe verkrijg ik een baan. De term jobmarketing is bedacht en bekend geworden door Aaltje Vincent en heeft te maken met het verkopen van JEZELF als product, omdat JIJ een oplossing levert voor de arbeidsmarkt, voor de werkgever. Iedereen is uniek en kan een unieke bijdrage leveren. De kunst is om deze unieke bijdrage te kennen en deze te ‘verkopen’ aan jouw arbeidsmarkt. Hiervoor is een nuttig en zeker bruikbaar stappenplan opgesteld. Wat ik hierbij echter mis is een belangrijke voorwaarde: vertrouwen in je eigen kwaliteiten.

Geloof in je eigen kwaliteit

Wat ik mis in de stappen van jobmarketing, is de stap die ervoor ligt, namelijk het geloven in jezelf, in jouw eigen kracht en kwaliteiten. Want: Als jij er al niet in gelooft, waarom zou een werkgever dat dan wel doen?

Vergelijk het met een kapster die haar knipkunsten verkoopt. Als ze twijfelt of ze wel goed kan knippen, brengt ze dit bewust of onbewust over op de klant. Bijvoorbeeld door wat onzeker te praten, of bescheiden te zijn en te zeggen: “Ik denk wel dat ik je haar mooi kan knippen, ik wil het in ieder geval proberen.”. Zou jij je kapsel toevertrouwen aan deze kapster? Ik in ieder geval niet en vele anderen denk ik ook niet. Zo zal ze weinig klanten overhouden.

Moraal: geloven in je eigen kunnen én dit weten over te brengen is een heel belangrijke voorwaarde bij het verkrijgen van een baan. Zeker in deze tijd waarin je lang niet de enige bent die solliciteert naar een baan. Ik zeg niet dat het zekerheid biedt op een nieuwe baan, maar het vergroot wel degelijk je kansen!

Balans tussen onderschatten en overschatten

Nu zijn er vast mensen die zeggen: bescheidenheid is toch ook een kwaliteit? Zeker waar, ik zal de laatste zijn die dat ontkent. Bij bescheidenheid ligt echter onderschatten van jezelf als valkuil op de loer, en dat is jammer. Als je door je bescheidenheid jezelf namelijk niet of te weinig laat zien, ontneem je jezelf de kans op een leuke baan en een werkgever de kans om met jou samen te kunnen werken. Dat is toch niet de bedoeling?

Dan de andere kant. Mensen vragen soms aan mij: moet ik dan gaan opscheppen over mijn kwaliteiten, of zelfs liegen? Nee, uiteraard niet. Overschatten leidt uiteindelijk ook tot teleurstelling bij jezelf of een werkgever. Ik heb echter gemerkt dat de meeste mensen, vooral vrouwen, zichzelf eerder onderschatten dan overschatten.

Werken aan vertrouwen in eigen kwaliteit als succesfactor

De kunst zit er dus in om te weten wat je kwaliteiten zijn, dit geloven en dit overbrengen in je arbeidsmarktcommunicatie. Een gesprek met een goede vriend, collega of familielid kan je helpen om een reëel beeld te krijgen van je kwaliteiten en om je zelfvertrouwen op dit vlak te vergroten. Ook het voeren van één of meer gesprekken met een coach kan hierbij behulpzaam zijn. In ieder geval is het werken aan je zelfvertrouwen op dit vlak een belangrijke succesfactor richting het verkrijgen van een baan!

 

 

 

Solliciteren? Vertrouw op je eigen kwaliteit!