Regelmatig denken ondernemers, werknemers en sollicitanten : als ik goed presteer, volgen goede klanten, een promotie of een nieuwe baan als ‘vanzelf’. Helaas is de praktijk weerbarstiger: goed presteren alleen is niet voldoende. Door je kwaliteiten zichtbaar
te maken krijg je meer erkenning en ben je succesvoller. Ofwel: succes = kwaliteit x zichtbaarheid!

Bescheidenheid is toch ook groot goed?

Sommige mensen denken nu wellicht: Bescheidenheid is toch ook een kwaliteit? Waarom moet ik dan laten zien wat ik kan? Dat voelt zo als mezelf overschreeuwen.
Ik schreef al eerder in een blog dat ik de laatste zal zijn die dat ontkent. Ik heb echter zelf ondervonden dat het probleem met bescheidenheid is dat dit een ander vaak niet opvalt. En succes wordt voor een groot deel bepaalt door de ander: die geeft jou een baan, een opdracht of een promotie. Het is dus toch zaak om voldoende op te vallen bij de ander, zodat deze weet wat je te beiden hebt én dat je interesse hebt.

Zichtbaarheid vergroten

Of je het dus leuk vindt of niet: je zichtbaarheid is van grote invloed op
een succesvolle carrière. Hoe doe je dat dan: je zichtbaarheid vergroten? Enkele tips:

1. Wees zichtbaar op relevante netwerkbijeenkomsten (open coffee, conferenties, etc.) of social media (LinkedIn-groepen, twitter).
2. Stel een bij jou passend realistisch en uniek CV op, of een unieke huisstijl/website als je ondernemer bent.
3. Wees je bewust van wat je WEL en wat je NIET laat zien op netwerkbijeenkomsten, je CV, social media, etc.
4. Toon lef, als je bescheiden bent, door het woord te nemen of een onbekende aan te spreken.
5. Ga een gesprek aan met de ander op basis van oprechte interesse in de ander: verkoop of een baan is niet je eerste doel, contact wel.
6. Versterk waar je al goed in bent, en richt je minder te op de zaken die je niet zo goed kan.
7. Wees oprecht: doe niet net alsof je ergens goed in bent, laat zien waar je echt goed in bent.
8. Formuleer kernboodschappen over waar jij goed in bent, die je steeds herhaalt, zodat je deze paraat hebt als je in gesprek bent met een ander.
9. Neem het woord, wacht niet te lang op je beurt.
10. Realiseer je dat je niet de enige bent die het moeilijk vindt om zichtbaar te zijn. Je nervositeit gaat na een paar minuten over.

Wat maak je zichtbaar?

Het is de kunst om jouw kwaliteiten en unieke toegevoegde waarde zichtbaar te maken aan je doelgroep: je werkgever, potentiële werkgevers, klanten, bedrijven, etc. Ofwel: jouw personal brand. Ga dus op zoek naar jouw uniciteit: je combinatie van persoonlijkheid, opleiding en ervaring. En geloof me: iedereen heeft een unieke toegevoegde waarde!

Hulp nodig bij jezelf zichtbaar maken?

Als je moeite hebt met jezelf zichtbaar maken, ga dan eens in gesprek met een goede vriend, collega of zakenrelatie over jouw unieke toegevoegde waarde en hoe je dit meer naar buiten kunt brengen. Kom je er zelf niet uit, of ervaar je een drempel om hiermee aan de slag te gaan, kun je ook met een coach gaan praten. Affecto helpt je graag op de goede weg: a.vanderhulst@affecto.nl of 06-14266266.

Succes met het vergroten van je zichtbaarheid!

 

Succes = kwaliteit x zichtbaarheid